Creează o comunitate de cetățeni, nu aplicații de transcris

Bine ai venit la cursul Introducere în Educație Media. Ca profesor de limba și literatura română, acest curs te va învăța să-ți transformi elevii în cetățeni mai informați, mai implicați și mai puțin predispuși la fake news și manipulare.

Comunică interactiv la clasă și depășește limitele impuse de vechile manuale.

Programul de educație media (CJI)
Cui se adresează: profesorilor de limba și literatura română din liceele incluse în programul școli-pilot-media

Ce înveți: cum să îmbunătățești procesul de predare-învățare la clasă, prin introducerea de concepte de educație media în procesul didactic de zi cu zi

Cât durează cursul: 60 de ore, 4 săptămâni

Ce obții la absolvire: certificat de formare și devii parte dintr-o comunitate de profesori specializați

Participarea la curs este gratuită pentru participanți. Costurile programului de formare sunt asigurate de parteneri și finanțatori.

Parcurge modulele cursului și... la final:

  • Vei descoperi strategii de documentare, căutare, filtrare, evaluare critică a informațiilor și a conținutului digital și non-digital

  • Vei explora mecanisme de protecție în fața pericolelor dezinformării

  • Vei testa strategii și tehnici prin care competențele media ale elevilor tăi pot fi dezvoltate în procesul de învățare

  • Relația ta și a elevilor tăi cu informația, media și jurnalismul va fi mai echilibrată și eficientă

  • Vei dobândi o perspectivă mai amplă asupra drepturilor omului, cu accent pe libertatea de exprimare

Agenda programului

  • Pasul 1: Bine ai venit!

    Ai ocazia de a te familiariza cu platforma, cu modul în care vom lucra împreună pe durata cursului și cu cerințele pentru obținerea certificării.
    În cadrul acestei secțiuni ai de încărcat o notă de informare cu privire la prelucrarea datelor personale și un formular cu date necesare obținerii certificării. De asemenea, vei avea de completat și un formular de evaluare inițială.

  • Pasul 2: Săptămâna 1

    Vei putea accesa clasa virtuală (vineri și sâmbătă) și vom explora temele: Ce este educația media, Libertatea de exprimare și Deconstrucția mesajului media.
    Fiecare modul are o componentă de practică, cu scenarii de activitate model de aplicat la clasă, și o secțiune de studiu individual pe platformă – asincron, pentru care se asigură mentorat la nevoie.

  • Pasul 3: Săptămâna 2

    Pe durata claselor virtuale vom aborda temele: Rolul jurnalismului în democrație, Știrea și Sistemul mass-media – Rolul publicului, împreună cu exerciții care se pot aplica la clasă. Clasele virtuale sunt completate de modulele cu același nume din platformă.

  • Pasul 4: Săptămâna 3

    Vei exersa tehnici de verificare a informației în modulul Dezinformarea și vom dezbate despre internet și rețelele sociale. Vom analiza exemple despre cum poți lucra cu elevii tăi la clasă pe aceste tematici.
    Secțiunea din platformă oferă informații suplimentare și acces la resurse, chestionare de autoevaluare.

  • Pasul 5: Săptămâna 4

    Ne vom concentra pe exerciții practice, analiza studiilor de caz, recapitulare și fixarea de concepte.
    Este etapa în care mai poți clarifica aspecte privind portofoliul de evaluare finală, care va trebui predat la o dată stabilită după finalizarea cursului de formare.

  • Pasul 6: Evaluarea finală

    De-a lungul cursului vei alcătui un portofoliu pentru evaluarea finală, care va reflecta modul în care vei aborda la clasă elementele de educație media, cu elevii tăi. Acesta va putea fi încărcat în platformă după finalizarea modulelor asincron.
    CJI, împreună cu echipa de formatori, va acorda asistență și mentorat pe toată perioada cursului de formare.

„Călătoria” profesorilor în Programul de Educație Media

Care e drumul pe care îl vei parcurge ca membru în Programul de educație media?

  • 1. Formare

    Participi la un program acreditat de formare, online și intensiv, cu durata totală de 60 de ore, într-un interval de 4 săptămâni.

    Certificarea la final de curs va fi oferită exclusiv celor care participă la toate activitățile de formare.

  • 2. Aplicare la clasă

    Vei utiliza consecvent, pe toată durata programului (2021-2023), metodele și materialele de lucru de educație media la clasă (scenarii de activitate, exerciții etc.), în limita a minimum 12 ore/an școlar, pentru fiecare an de studiu.

  • 3. Asistență

    Vei participa la programul de asistență organizat în program, pe toată durata acestuia (mentorat, comunitate de practică etc.)

    CJI a pus bazele unei comunități de învățare și practică pentru cadrele didactice implicate în Programul de educație media la nivel național.

  • 4. Observare

    Vei facilita participarea profesorilor-mentor, în calitate de observatori, la orele de curs.

  • 5. Feedback

    Vei oferi feedback pentru activități și pentru ajustarea metodelor și materialelor didactice (rapoarte de activitate, participare la discuții cu echipa de proiect etc.)

  • 6. Monitorizare și evaluare

    Vei participa la implementarea sistemului de monitorizare și evaluare (instrumente, metode etc.) aplicat în program.

Ce oportunități îți mai poate oferi Programul de educație media?

Cursuri de formare adiționale, posibilitatea de găzduire a unor întâlniri de comunitate, posibilitatea de a deveni profesor-mentor/formator în program, acces la activități de informare, diseminare din alte proiecte derulate de CJI etc.

De ce să devii membru al comunității profesorilor care includ conceptele media în procesul educațional?

Programul de formare ”Introducere în educație media” a fost croit special pentru profesorii de limba română și discipline conexe*, care își doresc să dezvolte în elevii lor un set de competențe esențiale. Participă la program, dacă și tu crezi că:

  • Un profesor al secolului XII ar trebui să aibă competențe media pe care le transmite elevilor săi, prin metode creatice și eficiente.

  • Elevii au nevoie să știe cum să interacționeze responsabil cu informația și conținuturile media și să citească printre rânduri.

  • Oferindu-le noțiuni esențiale de educație media, elevii vor deveni cetățeni mai bine informați și mai interesați de valorile societății.

  • Programul este un demers pilot de intervenție educațională în domeniul educației media (media literacy), prin care profesorii aduc schimbarea în clasele lor și ajută elevii să interacționeze eficient cu informația și conținuturile media.

*Literatura universală, Literatura pentru copii, Metodica disciplinei limba și literatura română, Educarea limbajului (în liceele pedagogice), Tehnici de comunicare (în liceele pedagogice), Lectura ca abilitate de viață, Limba și literatura maternă
Watch Intro Video

Cum îi ajută pe elevi Programul de Educație Media

Urmărește video-ul

Testimoniale

Ca profesor de limba și literatura română am știut încă de la începuturile predării mele că informația transmisă trebuie contextualizată, teoretizată, aplicată și cel mai important să aibă caracter transferabil și pragmatic în viața de zi cu zi a elevilor. Cursul „Educație media” exact acest lucru îl face. Îți pune la dispoziție informații multiple, structurate pe diferite paliere, te repune în postura de profesor debutant când făceai planuri de lecții, când răsfoiai programa încercând să găsești cele mai bune competențe specifice și conținuturi pentru a-ți proiecta lecția. Te pune în fața unor alți colegi și trebuie să dai ce e mai bun din tine; te constrânge prin sarcinile la termene limită pe care trebuie să le îndeplinești, te (re)învață să fii disciplinat, să urmezi un orar, să-ți golești agenda din ziua cursului pentru a putea fi concentrat la ce se predă. Te învață despre tine, despre meseria ta, despre faptul că nu ești "expirat" că activezi în zona umanioarelor, deși întreaga lume îți spune contrariul, te învață că poți, că ai resurse interioare, că trebuie doar să le scoți la lumină dacă încă n-ai făcut-o. Te (re)învață că ești o minune și poți fi o mirare pentru alții redefinindu-te. Succes!
Patrick Danilevici, COLEGIUL NAȚIONAL „ION CREANGĂ”, București

6 ore și 43 de minute pe zi suntem pe internet sau dacă vreți un altfel de calcul: 100 de zile dintr-un an le petrecem online, arată o statistică globală. Suntem inundați din ecrane mici și mari și nu numai cu date și informații. De altfel, peste 90 la sută din totalul de date care s-a produs până acum în lume s-a strâns doar în ultimii doi ani. În această lume care se mișcă din ce în ce mai repede a naviga prin informații devine copleșitor. Ca în orice călătorie însă există o busolă. Trebuie să găsești ”Nordul”. Nu este o aplicație descărcabilă și nici o soluție la cheie. Se clădește zilnic, cu exercițiu, la orice de vârstă. ”Nordul” este gândirea critică. În Programul de Educație Media de la Centrul pentru Jurnalism Independent profesorii învață cum să învețe elevii să-și pună mereu întrebări, să înțeleagă contextul, să identifice manipulări și conspirații. Să găsească mereu ”Nordul” oricât de agitate sunt valurile de informații. Sunt bucuroasă că pot să fac parte din această călătorie și să mă număr printre cei care ghidează profesorii prin harta conceptelor media în timp ce și eu reiau călătoria prin romanele adolescenței cu altă perspectivă. Cu toții putem și trebuie să învățăm zi, de zi. On și offline.
Julia Nagy, Jurnalist/ formator Programul de Educație Media

Vă admir pentru ce faceți și vă sunt recunoscătoare pentru tot ce am învățat. Simt că sunt un profesor mai bun acum, grație cursului de Educație media. Am avut mare noroc să fim selectați să urmăm cursul vostru!!
Aștept cu nerăbdare să continuăm învățarea!
Alina-Mihaela Drăgușin, COLEGIUL NAȚIONAL „GIB MIHAESCU”, Dragășani, jud Vâlcea

Cursul de Educație Media este una dintre cele mai frumoase provocări ale vieții mele profesionale, obsesiv amenințată de întrebarea “Cum să mă feresc de ratare?” De ce? Pentru că fac parte din prima generație de profesori care au marele avantaj de a vedea și de a înțelege lumea plină de hățișuri informaționale care mă puteau face captivul unei pseudo-realități. Totul se datorează unei echipe de profesioniști, mentorii noștri pe toată perioada cursului. Pentru că am învățat să-mi ordonez lumea în care trăiesc, destructurând-o, reașezând-o. Acum pot locui în ea cu toate simțurile în alertă. Pentru că am înțeles, mai mult ca oricând, că literatura română sau universală nu mai poate/nu mai trebuie să plătească tribut scump canonizării ei, înghețării în șabloane procustiene. Cursul de Educație Media mi-a oferit șansa de a împărtăși elevilor mei două dintre nevoile educaționale formulate de academicianul Solomon Marcus: Nevoia de mirare și Nevoia de împrospătare a vieții. Cum? Trecând peste pragul ficțional, cu efect anestezic, trăind literatura ca pe un test de supraviețuire conectată la informare, dezinformare, manipulare, trucuri mediatice sau identități furate. Adresez generațiilor următoare un mesaj de încredere în parcurgerea celui mai important curs de formare în educație, precizând că prin Conștientizare , Asumare , Gândire Critică, Libertate De Expresie, Activism Civic și Social, Adecvare la Context îți poți delimita locul în societate, dându-i sens și traiectorie.
Elena Roată, COLEGIUL NAȚIONAL „TUDOR VLADIMIRESCU”, Târgu Jiu, jud Gorj

Programul de Educație Media e genul de experiență esențială, care poate reconfigura, în dublu sens, într-un moment care devine cheie în evoluția în carieră, perspectiva față de ceea ce înseamnă un profesor. Dinspre Educația Media către profesori se vine cu informații consistente, cu valori solide, cu exercițiul conexiunilor valide, cu practica eficienței și a seriozității, dar și cu pragmatismul acceptării unei realități care trebuie să fie înțeleasă înainte de a fi interpretată. Deontologic, Educația Media e un exemplu, dar și un reper. Ce-i rămâne de făcut profesorului (deja educat media) în drumul spre clasă? Nimic altceva decât să rămână ancorat în realitatea descifrată și analizată conștient și obiectiv și să le dezvolte aceleași competențe elevilor săi. Disciplina pe care o predau (limba și literatura română) livrează cu atâta generozitate oportunități de învățare în acest domeniu, încât sentimentul dominant pe care îl încerc e nerăbdarea de a ajunge în fața elevilor și de a-i provoca. Educația Media poate anula ruptura dintre școală și realitate, prin refocalizare, de aceea cred că e indispensabilă nu numai profilului de profesor contemporan, ci și structurii cognitive a generațiilor actuale. #pentrueducatiemedia #generațiiinformateșiconștiente
Ileana Popescu, COLEGIUL NAȚIONAL „VLAICU VODĂ”, Curtea De Argeș, Jud Argeș